Zdravotní přínosy
Olivový olej podle nedávné studie Oxfordské univerzity obsahuje esenciální mastné kyseliny podobné těm, které nalezneme v lidském mateřském mléce. Je důrazně doporučován starším osobám, protože pomáhá vstřebávat minerály a vitamíny. Stimuluje mineralizaci kostí, a tím předchází odvápnění.
Výsledky zkoumání lidí žijících v jižním Řecku naznačují, že konzumace velkého množství olivového oleje a vařené zeleniny může snižovat riziko vzniku revmatické artritidy. Jedna polévková lžíce extra panenského olivového oleje poskytne osm procent doporučené denní dávky přírodního antioxidantu vitamínu E.
Strava bohatá na olivový olej může také pomoci předcházet nebo oddálit výskyt cukrovky tím, že zabraňuje inzulinové rezistenci a zajišťuje lepší kontrolu hladiny krevního cukru. Vícenenasycené a mononenasycené tuky mohou snížit hladinu cholesterolu v krvi, a tak předcházet ateroskleróze. Podle nové studie vydané magazínem The Journal of the American College of Cardiology v listopadu 2005 sloučeniny fenolu obsažené v olivovém oleji mohou pomoci vysvětlit zdravotní přínosy pro kardiovaskulární systém, které středomořská dieta má. Fenoly jsou sloučeniny pocházející z rostlin, které se nacházejí ve větší koncentraci v extra panenském olivovém oleji a zřejmě mají antioxidační, protizánětlivé a protisrážlivé účinky. Vědci v této studii zjistili u zkoumaných objektů po konzumaci jídla bohatého na polyfenoly zlepšení funkce tenké výstelky cév a vhodnější koncentrace určitých složek krevního séra.
Ačkoli je potřeba více studií, které by tyto výsledky potvrdily, může jít o vysvětlení přínosů pro zdraví srdce spojených se středomořskou dietou.
Zdroj: Journal of the American College of Cardiology 15. listopadu 2005