Jak poznat kvalitní olej

Olivový olej obsahuje mnoho nejrůznějších látek prospěšných našemu zdraví. Určitě vás nepřekvapí, že čím je olej kvalitnější, tím více žádoucích látek obsahuje. A zapomínat nesmíme ani na jeho skvělou chuť.

 
Obal
První věc, která vás na prohlíženém výrobku zaujme, je samozřejmě obal. Je dobré vědět, že olivový olej je citlivý na světlo a je tedy nutné skladovat ho v tmavě zbarvených nádobách. Extra panenský a panenský olivový olej je k sehnání téměř výhradně ve skleněných lahvích.

Druh
Extra panenský – nejkvalitnější olivový olej, je lisovaný zastudena, bez chemických úprav. Panenský – méně kvalitní varianta, získává se z plodů mechanickým vytlačením a lisováním. Opět bez chemických úprav. Rafinovaný – získává se z plodů za pomoci kombinace tepla a mechanického tlaku. Poté se upravuje chemicky. Olivový (olive oli nebo olio di oliva) – obvykle směs panenského a rafinovaného oleje. Na lahvích bývá nápis „Made from refined olive oils“. Olej z pokrutin (pomace nebo sansa d´oliva) – vyrábí se z posledního lisovaní olivových slupek a pecek. Primárně je určený pro technické účely.

Etiketa
Na etiketě byste měli kromě druhu najít také kyselost oleje. Týká se to především kvalitních panenských olejů, kde je stupeň kyselosti ukazatelem kvality. Velmi dobré oleje mají aciditu okolo 1% a ty nejlepší dokonce okolo 0.3%. Trvanlivost olivového oleje by neměla překročit 18 měsíců. Delší doba je podezřelá a obvykle svědčí o chemické úpravě. Extrémně kvalitní olivové oleje mají trvanlivost pouze jeden rok.

Cena
Posledním ukazatelem je rozhodně cena. Panenské oleje se obvykle pohybují okolo 130 Kč za půl litru a více. Rafinované oleje naopak prozradí cena okolo 50 Kč za půl litru (a je docela zbytečné platit za ně víc).